Zo'n 1,3 miljoen eenmanszaken in Nederland kregen de afgelopen maanden een nieuw btw-identificatienummer van de Belastingdienst. Dit nieuwe nummer heeft geen koppeling meer met het BSN-nummer (burgerservicenummer).

De afgelopen jaren is onder andere door privacybescherming en identiteitsfraude weerstand gerezen tegen het gebruik van het BSN in het btw-nummer van eenmanszaken. De Autoriteit Persoonsgegevens gaf eerder dit jaar aan dat het opnemen van het BSN in het btw-nummer privacygevoelig, onwenselijk en onrechtmatig is. Zij oordeelde dat er een ander systeem moet komen.
Btw-identificatienummer

Het nieuwe btw-identificatienummer (btw-id) van jouw eenmanszaak vermeld je vanaf 1 januari 2020 op bijvoorbeeld facturen en de website. Het wordt ook gebruikt voor intracommunautaire transacties (handelsverkeer binnen de EU) en andere transacties op basis van EU-regelgeving. Het btw-id bestaat uit 14 tekens: landcode NL, 9 cijfers, de letter 'B' en een controlegetal van 2 cijfers.

Heb je jouw nieuwe btw-identificatienummer niet ontvangen of ben je deze kwijt? Een kopie van de brief met het nieuwe nummer vraag je aan via de Belastingtelefoon (0800-0543).
Omzetbelastingnummer

Uitsluitend voor de communicatie met de Belastingdienst blijf je het oude, op je BSN gebaseerde nummer, gebruiken. Dat heet vanaf 2020 het omzetbelastingnummer.
Vermelding op je website

Als eenmanszaak mag je in 2019 het omzetbelastingnummer van je website of webshop weglaten. Ondanks dat het bij levering aan consumenten eigenlijk verplicht is. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) houdt hier toezicht op, maar geeft geen prioriteit aan handhaving.
To do voor 1 januari 2020

Vanaf 1 januari 2020 gebruik je alleen nog maar jouw nieuwe btw-id in alle contacten met klanten en leveranciers. Denk daarom aan:

  • Het opnemen van je btw-id op facturen en briefpapier.
    Het (weer) vermelden van je btw-id op je website of webshop.
    Het informeren van je boekhouder of accountant.

Maak je gebruik van een verleggingsregeling, bijvoorbeeld bij onderaanneming of handel met het buitenland?

  • Neem gewijzigde btw-id’s van klanten en leveranciers in jouw administratie op.
  • Geef jouw btw-id door aan (buitenlandse) leveranciers.

 

De informatie is terug te vinden op: