Het Joomla! project en het Production Leadership Team kondigt met trots de vrijgave van Joomla! 3.4.0, de nieuwste release uit de 3.x release serie, aan.

De 3.4 release introduceert nieuwe functies in het CMS zoals het verbeterd bewerken van modules vanaf de website, het ontkoppelen van weblinks, het integreren van composer, Google's nieuwe reCaptcha en beveiligings verbeteringen door het implementeren van UploadShield code die de meeste kwaadaardige uploads kan detecteren door het onderzoeken van hun bestandsnaam en inhoud. Gebruik om extensies te vinden de 'Installeren vanaf Web'-functie of de Joomla! Extensions Directory.

Dank gaat uit naar het werk van meer dan 130 verschillende vrijwilligers die hebben bijgedragen, meer dan 700 bugs zijn opgelost met deze 3.4 release van het Joomla! CMS. Bekijk de lijst met opgeloste GitHub problemen voor de details van de opgeloste tracker items.

Kijk voor bekende problemen met de 3.4.0 release bij Versie 3.4.0 FAQ op de documentatie-site.

Het doel van het Production Leadership Team is door te gaan met het regelmatig en vaak opleveren van updates aan de Joomla community. Leer meer over de Joomla! ontwikkelingen via het Joomla! Developer Network.

Wat is er nieuw in Joomla! CMS 3.4

Front-end module bewerking

Bewerken van modules is sneller en gemakkelijker in Joomla 3.4. Door bewerking vanaf de voorkant van de website te integreren kunnen modules direct op de pagina bewerkt worden zonder het beheergedeelte nodig te hebben. Deze nieuwe functionaliteit vereenvoudigt de administratie van websites doordat het bewerken van content supereenvoudig is geworden!

Ontkoppelen com_weblinks

The PLT is bezig om een lichtere core te ontwikkelen. De eerste stap is bereikt door com_weblinks uit de basis te verwijderen. Deze extensies worden onderhouden op GitHub. Er zal een nieuwe categorie in de Joomla! Extensions Directory (JED) beschikbaar komen. Deze categorie is voor extensies die door de core ondersteund worden. Voor de websites die weblinks gebruiken zal deze extensie als voorheen normaal functioneren. Dat betekent dat weblinks niet wordt verwijderd uit de bestaande installatie, terugwaardse compatibilteit. Weblinks kan nu als een aparte extensie normaal geïnstalleerd worden.

Composer integratie

In de 3.3 release was er code van het Joomla! Framework in de CMS geïntroduceerd, echter stemde de methode waarop het was geïmplementeerd in het bestandssysteem niet overeen met de manier waarop Composer code installeert. In de 3.4 release, wordt Composer geïnstegreerd in het CMS voor het beheren van externe bronnen zoals het Joomla! Framework en PHPMailer.

No CAPTCHA reCAPTCHA

Google introduceerde een no CAPTCHA CAPTCHA API in december 2014. De reCAPTCHA plugin is nu geüpdate om inlogformulieren en registratieformulieren te beschermen tegen spam. Terwijl de oude  reCAPTCHA 1.0 nog steeds ondersteund wordt, kan het nu ook gebruikt worden voor de nieuwe reCAPTCHA versie 2.0. Gebruikers kunnen nu bewijzen dat ze een mens zijn zonder een CAPTCHA op te moeten lossen. In plaats daarvan kunnen ze met een enkele klik bewijzen dat ze geen robot zijn.

hero recaptcha demo

Core en-GB standardisatie

The officiële taal van Joomla is en-GB, en het doel is om alle Engelse taalstrings te standaardiseren in de core van Joomla gebaseerd op een stijlgids. Daardoor wordt consistentie gewaarborgd en biedt het taalteams een framework en richtlijnen om eigen stijlgidsen te maken. Daarmee wordt de consistentie op taalgebied binnen het gehele project verbeterd.

Wat is de status van Joomla! CMS 2.5?

Vanaf 31 december 2014 wordt Joomla! 2.5 officieel niet meer ondersteund.

Dit betekent dat beveiligings-updates en bug fixes niet langer ter beschikking worden gesteld door het Joomla! Project voor de 2.5 serie. Omdat de community in de toekomst geen patches voor 2.5 zal uitbrengen, zal er niets officieel worden uitgebracht voor de 2.5 life cycle.

 

Additionele Joomla 3.4.x informatie

Release Notes: http://www.joomla.org/announcements/release-news/5586-joomla-3-4-is-here.html
Video tutorials: http://community.joomla.org/blogs/community/1848-joomla-34-video-tutorials.html
Marketing Materials: http://community.joomla.org/blogs/community/1849-joomla-34-marketing-material.html